quooker

Thee zetten met een Quooker

De juiste temperatuur van je water is essentieel bij het bereiden van een goed glas thee. In elke theeworkshop besteed ik hier aandacht aan. Je proeft écht verschil als je hier de tijd voor neemt.

Temperatuur van groene thee
Groene thee zet je, uitzonderingen daargelaten, met een watertemperatuur van gemiddeld +/- 70°C.  Je laat je theewater eerst flink afkoelen voordat je je blaadjes erin schept.

Waarom wordt mijn thee dan zo bitter?
In thee zitten o.a. aminozuren en polyfenolen. De polyfenolen komen vrij als je de theebladeren opschenkt met 100°C en zorgen ervoor dat de bittere tonen in thee naar boven komen. De aminozuren zorgen voor de zoete tonen in thee. Deze komen vrij vanaf +/- 60°C.

Ik heb een Quooker, kan ik mijn groene thee nog wel goed zetten?
De Quooker geeft water op 100°C. Je kunt een koud keteltje gebruiken, zoals Quooker dat zelf adviseert. Je keteltje vullen en overschenken in je glas alvorens je de theeblaadjes hieraan toevoegt. Je kunt het ook het onderstaande schema even hanteren, dan weet je hoe lang je een timer moet zetten.

Hoe lang laat ik het water staan?Hoeveel graden is het nu?
Direct in een voorverwarmd glas90°C.
Direct in een glas op kamertemperatuur80°C
1 minuut78°C
2 minuten76°C 
3 minuten74°C 
4 minuten72°C 
5 minuten70°C 
6 minuten68°C
7 minuten66°C 
8 minuten64°C 
9 minuten64°C
10 minuten62°C
Dit schema is gebaseerd op een buitentemperatuur van 20°C.

Nog meer temperatuurtips?
Heb je zoiets van ik wil niet wachten, dan kun je ook een waterkoker met temperatuur instelling gebruiken. Elke theespeciaalzaak zet tegenwoordig wel een bereidingswijze op de verpakking. Stel dit in op de waterkoker en je water heeft direct de correcte temperatuur. Heb je nog meer vragen over thee & temperatuur? Laat het ons dan zeker weten! Stuur en appje of mail.