gember

Gember in je theeblend…

Dit theeblog gaat over gemberthee. Gemberthee is over de hele wereld een populair ingrediënt. Verse gemberthee staat in Nederland steeds vaker op de menukaart van horecagelegenheden. Van origine komt gember uit Zuidoost-Azië. Gember van goede kwaliteit komt van Jamaica. Sommige gember is vol en pikant, heb je een variante te pakken uit Australië dan kom je een sterkte citroensmaak tegen. Het terroir (de plaats waar de plant groeit) bepaalt de smaak, het is en blijft een natuurproduct. In gember kun je citrus, hout en aardse smaaktonen tegenkomen. We kennen gember ook vooral als ingrediënt in de bekende Indiase chai thee.

Gember als ingrediënt in je theemelange

Gember in je theemelange kun je combineren met veel ingrediënten. Wij pakken er enkele suggesties uit om je te inspireren een eigen blend samen te stellen.

Chilipeper

Rode chilipeper, ook wel Spaanse peper genoemd, zorgt ervoor dat gerechten heet en pittig worden. De pittigheid van de chilipeper wordt bepaald door het stofje capsaïcine.  Houd je van pittig eten? Gebruik dan gember met chilipeper in je theeblend. Chilipeper benadrukt de pikante kant van gember en geeft de gember een extra boost.

Limoen

Het sap van de limoen is het zuurste zusje uit de citrusfamilie. De schil heeft nuances van dennennaalden, lelies en eucalyptus.  Het is een authentiek ingrediënt in de Mexicaanse, Vietnamese en Thaise keuken. Limoen verfrist en activeert de smaakpapillen. Gember heeft ook nuances van citrus en laat zich dan ook graag combineren met de citroen.

Kaneel

Als het gaat om kaneel heb je in twee soorten, de Cassiakaneel en de Ceylonkaneel. Ceylonkaneel wordt in Sri Lanka verbouwd en de Cassia wordt ook wel Chinese kaneel genoemd. Kaneel bevat coumarine. Coumarine is een natuurlijke zoete stof en dient met mate gebruikt te worden. Het gehalte van deze stof in Ceylonkaneel is heel laag en geniet een grote populariteit vanwege dit lage gehalte.  Gember en kaneel zijn samen een gouden duo. De gember brengt de peperige kwaliteit van de kaneel naar voren en de kaneel de rijke, vanilleachtige tonen van de gember.

Kardemom

Kardemom is familie van de gember. Kardemom heeft een zoete scherpe geur. Kardemom tref je vooral in verschillende soorten gebak en Thaise curry’s, maar ook in de theeblend komt ze goed tot zijn recht in combinatie met de gember. Ze hebben een compleet ander uiterlijk, maar als het gaat om smaak raken ze elkaar op het citrusvlak.

Zelf aan de slag?

Hoe kun je gember het beste combineren tijdens het zetten van thee? Welke ingrediënten complimenteren elkaar? Wil je meer weten? Doe dan een keer mee met de workshop thee maken. We zien je graag. Heb je een ingrediënt dat je uitgelicht wil hebben in een van onze blogs? Laat het ons weten, dan besteden we hier aandacht aan.