gele thee

Wat is gele thee?

Wat is dat dan, gele thee?
Gele thee wordt gezet van de blaadjes van de camellia sinensis plant (met andere woorden de theeplant). De blaadjes worden na de pluk verhit om oxidatie te voorkomen.

Wat is oxidatie?

Oxidatie kun je vergelijken met het bruin worden van een appeltje. Als je een appel doormidden snijdt en laat liggen, dan wordt deze appel na niet al te lange tijd bruin. Het bruin worden van de appel is het proces van oxidatie.

Weer terug naar de gele thee, hoe werkt het verder met deze thee?

Na het verhitten van de theeblaadjes worden de blaadjes voorzichtig ingepakt in vochtige doeken, hierdoor ‘stoof’ je de theeblaadjes en de combinatie van warmte en vocht geeft de blaadjes hun gele kleur.

Hoe smaakt gele thee?

Deze thee kun je vinden in allerlei soorten en maten. Sommige gele theesoorten hebben aardse en notige smaaktonen, andere soorten zijn meer vegetaal, bloemig en fruitig.

Waar koop je gele thee?

Deze bijzondere thee kun je eigenlijk alleen in theespeciaalzaken vinden. De extra processtap van het “stoven” van de theeblaadjes betekent meer werk voor een theeboer en brengt ook meer kosten met zich mee daarom dat je het niet bij de supermarkt zult tegenkomen. Dit is allemaal heel kort uitgelegd, wil je meer weten, doe dan vooral eens mee met een theeworkshop of proeverij, dan leggen we je het uitgebreid duidelijk.